Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år

19.

"Okej, nu vet vi varför Horst kan styra över Leo" sa Daniel.

De satt runt bordet i Daniels och Johannas lägenhet och hade rådslag. Patric var också där, och Johanna hade berättat vad de fått veta av Dick Fuller tidigare på dagen. Nu var det kväll, och de började känna att det var väldigt bråttom om de skulle hinna göra något innan det var dags att åka tillbaka till jorden igen.

"Ja," sa Johanna, "så länge Leo är spelberoende och har skulder till Horst är han väl fast, antar jag."

"Mmm" höll Patric med. "Men vi vet fortfarande inte vad det är som Horst tänker göra. Bara att han tydligen kan hypnotisera folk utan att det märks när de tittar på TV."

"Ja, men det är illa nog" sa Patric. "Vad det än är han har på gång, så inte kan det vara nåt bra!"

"Nej, det håller vi väl alla med om, eller hur?" sa Johanna.

Alla nickade, och det blev tyst ett ögonblick.

"Men vad ska vi göra då? Vi bara måste göra något" sa Johanna, entusiastisk som vanligt. "Och det är bråttom, snart åker vi hem igen!"

"Jag kan slå vad om att han tänker använda sitt nya soffprogram" sa Patric. "Det har premiär på lördag."

"Soffprogram?" undrade Johanna. "Ett sånt där med gäster som kommer och sitter i soffan och blir intervjuade?"

"Just det" sa Patric. "De har gjort massor med reklam för det, och alla tror att det blir jättehöga tittarsiffror i hela världen. Det kommer massor med kändisar som ska bli intervjuade i soffan, och sjunga och allt möjligt. Jag ska jobba då, förresten."

"Ska du?" utbrast Daniel och Johanna samtidigt.

"Alltså, ska du jobba med det programmet?" frågade Daniel. "Med Horst och Leo?"

"Ja, men lugn, jag är bara tredje medverkandeassistent" sa Patric. "Det är ett sånt stort program så de behöver extra mycket folk. Men jag har typ inget alls att säga till om, tvärtom. Det är bara alla andra som säger till mig vad jag ska göra hela tiden."

"Men vad gör en medverkandeassistent då?" undrade Johanna.

"Man har hand om gästerna, håller ordning på att de kommer dit i tid, ringer och fixar taxi åt dem, ger dem kaffe, och ser till att de sätter sig i soffan när det är dags."

"Hmm" sa Daniel och tänkte intensivt.

"Fast jag är alltså assistent åt andre medverkandeassistenten. Egentligen är det han som har koll på gästerna, jag bara hjälper honom. Och de allra viktigaste gästerna är det förste medverkandeassistenten som har hand om."

Patric suckade när han tänkte på hur obetydlig en tredje medverkandeassistent var.

"Andre medverkandeassistenten och jag har hand om alla de andra gästerna. Dom som är mest som uppvärmning i början, innan de kändaste gästerna kommer en bit in i programmet."

"Men det är ju helt perfekt!" ropade Daniel.

"Va?" sa Patric. "Är det?"

"Vilket?" undrade Johanna.

"Vi utnyttjar Leos spelmani!" sa Daniel entusiastiskt. "Vi använder honom för att komma åt Horst!"

"Jaha," sa Johanna ironiskt, "det låter ju bra. Hur då?"

"Jo, så här" sa Daniel och sänkte rösten. "Vi vet att Horst tänker hitta på något skumt, eller hur?"

De andra nickade.

"Men vi har inga bevis, och ingen tror oss utan bevis" fortsatte Daniel. "Så det gäller att fixa fram det. Eller..."

Daniel tystnade och såg klurig ut. När han tyckte att de andra såg tillräckligt nyfikna ut fortsatte han:

"Jag slår vad om att vi kan få Leo att avslöja sig! Det är där vi har en chans! Om vi kan få Leo att avslöja sig i direktsändning så är det det bästa bevis vi kan få!"

"Jamen..." började Johanna och Patric i munnen på varandra.

"Varför skulle han avslöja sig?" frågade Patric.

"Jo, tänk efter!" sa Daniel. "Allt vi fått fram tyder på att Leo är väldigt pressad. Han är storspelare i hemlighet, han har spelat bort alla sina pengar och mycket mer än så. Han har jättestora spelskulder! Bara det måste vara jobbigt, och han håller det dessutom hemligt."

Patric och Johanna tittade tvekande på Daniel.

"Tidningarna skulle säkert skriva massor om det ifall det kom ut, så känd som han är." fortsatte Daniel envist. "Antagligen tycker han att det skulle vara dåligt för hans karriär."

"Det där är vi ju inte säkra på" protesterade Patric. "Men okej, jag håller med om att det låter troligt."

"Men är en sån sak verkligen tillräckligt för att han plötsligt ska erkänna deras plan?" frågade Johanna tvivlande.

"Nej, kanske inte om det verkligen är deras plan" sa Daniel. "Men jag blir mer och mer säker på att det inte är deras plan, inte deras tillsammans alltså. Tänk om det bara är Horsts plan! Allt tyder ju på att han tvingar Leo att vara med!"

De andra tänkte efter.

"Hmm" sa Patric. "Ja, kanske... Horst har kanske tillräckligt med hållhakar på Leo för att tvinga honom att vara med. Men varför? Varför gör Horst det?"

Nu var det Johannas tur att bli entusiastisk.

"Jo, men det är ju klart! Han behöver Leo! Han behöver någon som säger de rätta kodorden i TV. I ett riktigt populärt program med många tittare..."

Alla tre tittade på varandra.

"Okej," sa Patric, "okej, okej. Det verkar vettigt, det kan vara så. Horst pressar Leo att vara med. Och jag förstår vad du menar, om Leo är hårt pressad är det kanske lättare att få honom att avslöja sig. Men jag förstår fortfarande inte hur det ska gå till."

"Jo, det är där du kommer in" sa Daniel snabbt till Patric.

"Va, jag?"

"Ja, för du ska fixa in vår hemliga gäst, som ska bli intervjuad av Leo i soffan."

"Va?! Vad skulle jag göra, sa du!?"

"Du vet väl allt om hur man gör med gästerna, eller hur? Olika listor som dom ska stå på, sändningsplaner och sånt. Du kan väl ordna det?"

"Men... men..." protesterade Patric.

"Alltså, det här är vår enda chans! Vi måste få Leo att tappa kontrollen. Och det kan vi göra med en insmugglad gäst i hans intervjusoffa! En gäst om plötsligt säger saker som skakar om honom ordentligt."

"Men... men..."

"Leo är dålig på att klara oväntade saker som händer i direktsändning, det har jag sett massor med gånger. Han brukar komma av sig helt om det är nåt trassel med mikrofonerna eller nåt sånt."

"Men... men..."

"Tänk vad chockad han ska bli när gästen i soffan plötsligt berättar att han är storspelare, och har stora spelskulder. Och säger att han spelar på hästloppen på Månfösa. Vi får ta reda på hur mycket pengar Leo brukar spela för, och sen får gästen säga att han spelar för lika mycket pengar."

"Men, hallå, vänta!" lyckades Patric skjuta in. "Jag är bara tredje medverkandeassistent, har du glömt det? Jag kan inte smuggla in en extra gäst! Andre medverkandeassistenten skulle märka det direkt!"

"Då får vi väl ta hand om honom" sa Johanna som nu var eld och lågor över planen. "Om han plötsligt blir jättesjuk så får väl du göra hans jobb, eller hur? Du är ju hans assistent?"

"Jättesjuk?" sa Patric svagt och kämpade för att hänga med. "Men vadå, vi kan väl inte bara chansa på att han blir sjuk..."

"Åh, det fixar vi jättelätt" sa Johanna obekymrat. "Vi ger honom kräkmedel bara."

"Va?! Kräkmedel..."

"Ja, i kaffet eller nåt. Alla här brukar ju äta lunch i restaurangen, gör inte han också det?"

"Joo, men... det kan man väl inte göra... kan man?"

Patric tittade vädjande på de Daniel och Johanna. Deras entusiasm började smitta av sig, och dessutom kände han att de faktiskt måste försöka sig på någonting om de skulle lyckas avslöja Horst.

"Fattar ni att om det här misslyckas så får jag sparken! Jag kommer hamna på svarta listan! Jag kommer aldrig få ett jobb i showbiz igen!"

"Men om det lyckas och vi avslöjar Horst så kommer kanalchefen ge dig vilket jobb du vill" sa Johanna övertygande.

Patric stirrade på henne och såg tvivlande ut. Så suckade han och fattade sitt beslut.

"Okej!" sa han uppgivet. "Jag hoppas att jag inte kommer att ångra det här, men det är klart att jag är med!"

Johanna log men Daniel rynkade pannan och såg bekymrad ut.

"Det är bara en hake" sa Daniel fundersamt. "Vem ska vara den insmugglade gästen?"

"Ja, ingen av oss kan göra det, vi skulle bli igenkända av Horst direkt" sa Johanna. "Och det betyder att vi måste berätta alltihop för en person till. Det är inte bra, ju fler som vet desto större risk att det blir skvaller och Horst hör talas om det."

"Okej, då måste vi göra det utan att gästen vet vad det handlar om" sa Patric.

Nu var det Daniel och Johannas tur att se ut som levande frågetecken.

"Jo, jag känner en kille som jobbat åt Luringen förut, kommer ni ihåg Luringen? Med dolda kameror som filmade när kändisar blev lurade?"

Johanna och Daniel nickade.

"Han är jätteduktig, han kan lura vem som helst till vad som helst. Tänk om jag skulle säga till honom att det är en ny topphemlig inspelning av Luringen på gång..."

Johanna och Daniel nickade igen, ivrigare den här gången.

"Och jag kunde liksom få honom att tro att Leo är den som ska luras, och att vi snabbt behöver någon som kan spela gäst i soffan hos Leo... Vi skulle kunna få honom att spela soffgästen utan att han vet vad det handlar om..."

Alla tre tittade på varandra, och alla tre tänkte samma sak: Kommer allt det här verkligen att fungera? Sedan sammanfattade Daniel allas tankar:

"Tja, om vi ger oss in i det här, är det lika bra att satsa för fullt!"


Tillbaka till boksidan