Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-030 Byggteknik  Byggteknik
Hur kan vattnet rinna uppåt till vattenkranar i höghus?

Därför att vattentornet är ännu högre än höghuset. Från den stora vattenreservoaren i vattentornet går vattenledningar ut till byggnaderna i olika områden. I vattenledningarna uppstår automatiskt ett tryck eftersom de är anslutna till vattenreservoaren högt upp i vattentornet. Från vattenverket pumpas hela tiden vatten upp i vattentornet, men vattentrycket man känner i vattenkranen är inte direkt skapat av en pump utan är det naturliga vattentrycket på grund av höjdskillnaden från vattenbassängen uppe i vattentornet.

Så länge vattentornets reservoar ligger högre upp än höghusen så kommer det att rinna vatten ur vattenkranarna i lägenheterna. Det är inget problem med att ledningarna på vägen varit nere på en lägre nivå. Eftersom ledningarna är slutna och kommer från det höga vattentornet så kan vattnet rinna uppåt sista biten i höghuset på grund av trycket från vattnet i tornet. Områden som ligger extra högt upp på berg och liknande kan behöva förses med ett litet lokalt vattentorn i området.

Ett specialfall är extremt höga byggnader, som det finns få av i Sverige. I sådana byggnader, t.ex. i många amerikanska skyskrapor, finns egna pumpar som direkt skapar vattentrycket i kranarna. Sådana system kan dock få svårt att hålla trycket uppe om väldigt många vrider på kranarna samtidigt, så ibland finns en sorts egna små vattentorn i form av stora vattentankar högst upp i skyskrapor.


Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till byggfrågor