Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-037 Teknik  Apparatur
Vad är en laserstråle egentligen?

En laserstråle är ljus med speciella egenskaper. De viktigaste är att det är monokromt (ibland benämnt monokromatiskt) och koherent. Dessutom är det ovanligt parallellt, laserstrålen sprider nästan inte ut sig alls. En vanlig ljuskägla blir bredare och suddigare ju längre bort man lyser, men en laserstråle håller ihop (en liten aning bredare och diffusare blir även laserstrålar efter långa avstånd, men mycket mindre än vanliga ljusstrålar).

Att laserstrålen är monokrom betyder att allt ljus i laserstrålen har exakt samma våglängd, det svänger exakt lika många gånger i sekunden (samma frekvens). Resultatet är att laserstrålen bara består av en enda färgnyans. Så är det inte med vanligt vitt ljus, som är en blandning av alla möjliga färgnyanser med olika våglängd/frekvens.

Men att bara ha monokromt ljus ger inte en laserstråle, monokromt ljus kan man i princip få med vanliga lampor och bra färgfilter som bara låter en viss färgnyans slippa igenom. Skillnaden är att laserstrålens ljus är koherent, här svänger allt ljus inte bara med samma frekvens, utan dessutom i takt. Allt ljuset i laserstrålen svänger lika många gånger i sekunden, och samtidigt. Alla delarna av ljusstrålen når sin topp samtidigt, och sin vågdal samtidigt, ungefär som soldater som marcherar i takt. Om soldaterna använder samma steglängd men inte går i takt, så motsvarar det monokromt ljus. Om de dessutom allihop sätter ner sina fötter samtigt, i takt, motsvarar det koherent laserljus.

Att laserljuset är koherent är den viktigaste orsaken till dess styrka. En laserstråle på bara någon eller några få hundradels watt kan orsaka permanenta ögonskador, och laserstrålar som inte drar mer ström än vanliga glödlampor kan användas för att skära och bearbeta material. Laserstrålar i storleksordning en eller ett par watt syns bra i luften och används ibland i underhållningssyfte. I laserskrivare och cd-spelare används dock mycket svaga lasrar.

Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till apparaturfrågor