Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-031 Astronomi, rymden, meteoriter  Astronomi
Med vilken hastighet slår en meteorit ned på jorden?

Med alla möjliga hastigheter. Meteoriter är väldigt olika stora, de allra flesta är bara små stoftkorn som väger mindre än ett tusendels gram, till och med mindre än ett miljondels gram. Objekt som är så små från början (redan när de kommer in i jordatmosfären), bromsas snabbt och mycket lätt av atmosfären. De blir inte så heta av luftens bromsande verkan att ytan förgasas, utan behåller sin vikt och storlek. De faller sedan mycket långsamt (med bara några få centimeter i sekunden) ner mot jorden med konstant hastighet på grund av luftens bromsande inverkan, och vi märker dem normalt inte.

(Lite större objekt, på till exempel ett hundradels gram, ett gram, eller ett hekto, blir mycket heta av luftens bromsande verkan. De förgasas normalt helt under färden genom atmosfären och når aldrig jordytan, meteorer eller stjärnfall. Meteorernas hastighet när de tränger in i atmosfären är normalt flera tiotals kilometer i sekunden. I den årligen återkommande (första halvan av Augusti) meteorsvärmen Perseiderna är hastigheten 60 kilometer per sekund.)

Riktigt stora meteoriter (mycket sällsynta), som väger många ton, hinner nästan inte bromsas upp av atmosfären alls, bara ytterst lite. Så stora objekt slår ned med hastigheter på minst 11 kilometer i sekunden, och däröver. Det har uppskattats att den mycket stora meteorit som slog ned på jorden för 65 miljoner år sedan (och som kan ha orsakat att de stora dinosaurierna dog ut) hade en nedslagshastighet på cirka 30 kilometer i sekunden.

Det finns exempel på att ganska små meteoriter med stor kraft slagit igenom ett garagetak, sedan ett biltak i garaget, och borrat sig in i ett av bilsätena (ingen satt i bilen). Men det finns också exempel på att en meteorit bara gjorde en liten buckla på en plåtbrevlåda.


Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till astronomifrågor