Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-030 Astronomi, rymden, meteoriter  Astronomi
Meteor, meteorit, komet, asteroid - red ut!

En komet är en himlakropp som kretsar i en bana runt solen, och som har en mycket oval (elliptisk) bana. Banans form gör att kometen långa tider befinner sig långt från solen, men med jämna mellanrum (t.ex. vart hundrade år) kommer den nära solen. Kometen består åtminstone delvis av is, som värms upp och förångas när kometen kommer nära solen. En sorts strålning från solen, solvinden, gör då att gas från kometen sprutar ut i en lång stråle, kometens svans. Kometens svans pekar alltid bort från solen.

En meteor är ett objekt från rymden som kommit in i jordens atmosfär och blivit så upphettat att det helt förångats. Meteoren når aldrig ner till jordytan, men upphettningen är så kraftig att den lämnar ett lysande streck efter sig på himlen under någon sekund, stjärnfall. Vissa tider på året passerar jorden ställen i rymden där det finns gott om småpartiklar som kometer lämnat efter sig. När jorden på det sättet korsar större kometers banor (där kometen har varit) så syns under några dygn extra många meteorer, en meteorsvärm.

Om en meteor inte brinner upp helt på nervägen, utan slår ner på jorden, så är den en meteorit. Ett rymdobjekt blir en meteor eller en meteorit beroende på om det brinner upp eller slår ner. Så länge objektet fortfarande är i rymden, innan det kommit in i jordens atmosfär, är det en meteoroid.

En asteroid är ett objekt i rymden som inte är en komet (ingen is, och inte en lika elliptisk bana) och som inte heller är en meteoroid (det är större, ibland anges gränsen till 100 meter, och har en någorlunda planetlik bana runt solen). Särskilt många asteroider finns i asteroidbältet mellan planeterna Mars och Jupiter.


Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till astronomifrågor