Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-047 Teknik, mikrovågsugnar  Apparatur
Hur värmer mikron maten?

Genom att vrida vattenmolekylerna i maten fram och tillbaka. En mikrovågsugn innehåller en magnetron som skapar stora mängder mikrovågor som leds ut i utrymmet där maten sätts in. Mikrovågorna är i princip samma typ av vågor som radiovågor, skillnaden är att de har något högre frekvens. I mikrovågsugnar används frekvensen 2,45 gigahertz, 2,45 miljarder svängningar i sekunden.

Skillnaden jämfört med en vanlig ugn är att energin överförs till maten i form av mikrovågor, som omvandlas till värme sedan, i själva maten. I en vanlig ugn blir väggarna heta och energi överförs till maten i form av värme från början. När vanlig värme träffar maten blir dess yta snabbt het, men det tar lång tid innan värmen långsamt sprider sig in i maten och den blir varm inuti också.

Finessen med mikrovågorna är att de tränger in en bra bit i maten, och värmer upp den även på djupet. Själva uppvärmningen bygger på att vattenmolekyler, som mer eller mindre finns i nästan all mat, är polariserade med en positiv och en negativ ände. När mikrovågorna flödar genom maten riktar vattenmolekylerna in sig efter fältet runt omkring dem, och vrids i takt med mikrovågorna fram och tillbaka 2,45 miljarder gånger i sekunden.

När mikrovågorna studsar mellan väggarna i ugnen kan de samverka så att det blir hetare på vissa ställen medan de tar ut varandra så att det blir kallare på andra ställen. För att maten ska värmas upp jämnt är det vanligt med en roterande platta som gör att olika delar av maten växlar mellan olika ställen i ugnen.

Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till apparaturfrågor