Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-017 Fysik, satelliter  Fysik
Varför ramlar inte satelliter ner?

Därför att jordens dragningskraft motverkas av hur fort satelliten roterar runt jorden. En satellit som rör sig behöver påverkas av någon form av kraft för att ändra rörelsen, t.ex. så att den svänger. Annars ändras inte rörelsen, en sorts motstånd mot rörelseändring som kallas tröghet. Det känns till exempel om man åker i en bil som svänger kraftigt i hög fart. Det är trögheten som pressar ens kropp utåt i svängen.

I satellitens fall skulle den fortsätta rakt fram om inte dragningskraften fanns. Och om satelliten inte snurrade runt jorden skulle dragningskraften göra att den föll rakt ner. Satelliter har alltid en omloppstid runt jorden som är lagom i förhållande till gravitationen, så att de svänger runt jorden i en omloppsbana. På så sätt stannar satelliten kvar på samma höjd.

Vilken omloppstid som är lagom är olika beroende på höjden, snabbare för satelliter på lägre höjd, och långsammare för satelliter på högre höjd. En satellit kan ha en bana med varierande höjd, och då varierar även hastigheten på olika ställen under varvet. Med en medelhöjd på 500 kilometer är omloppstiden drygt en och en halv timme.

På en höjd av cirka 36000 kilometer (ungefär tre gånger jordens diameter) är omloppstiden 24 timmar, samma tid som jorden snurrar runt sin egen axel på. Sådana geostationära satelliter runt ekvatorn befinner sig ovanför samma punkt på jorden hela tiden. De roterar runt jorden lika snabbt (och åt samma håll) som jorden snurrar runt sin egen axel under dem. Eftersom geostationära satelliter ser ut att stå stilla är det lätt att rikta antenner mot dem. Alla våra vanliga TV-satelliter som parabolantenner på villor riktas mot är geostationära.






Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till fysikfrågor