Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-011 Astronomi, rymden  Astronomi
Hur långt bort är stjärnorna?

Den närmaste stjärnan (förutom solen) är drygt 4 ljusår från oss. Det är Alfa Centauri, som egentligen består av tre stjärnor som roterar runt varandra, två större nära varandra och en ljussvag en bit bort från dem. Den ljussvaga, Proxima Centauri, är närmare oss än de två andra, så det är den som är vår närmaste stjärna. Men eftersom den ingår i ett system av tre stjärnor som roterar runt varandra så anges ofta hela Alfa Centauri-systemet som vår närmaste stjärna. Alfa Centauri ligger på södra stjärnhimlen och kan inte ses från Sverige.

Ett ljusår är så långt som ljuset förflyttar sig på ett år. Ljusets hastighet är strax under 300000 kilometer per sekund, så avståndet till Alfa Centauri är nästan 40 biljoner kilometer (40000000000000 kilometer). Andra stjärnor befinner sig längre bort från oss, avståndet till polstjärnan är till exempel drygt 300 ljusår. Ännu längre är det till andra galaxer än vår egen (Vintergatan). Till en av våra närmaste granngalaxer Andromedagalaxen är det ungefär 2.2 miljoner ljusår. Andromedagalaxen är det avlägsnaste objekt som över huvud taget går att se med blotta ögat.

En del saker som syns på himlen är inte stjärnor, utan till exempel planeter. Planeterna ligger mycket närmare oss, de cirklar liksom vi runt vår stjärna solen. Jorden, som är den tredje planeten innifrån, ligger cirka 8 ljusminuter från solen, det tar soljuset 8 minuter att komma hit. Till månen, som cirklar runt jorden, är det drygt en ljussekund.


Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till astronomifrågor