Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-050 Teknik, termosar  Apparatur
Hur håller termosen värmen så länge?

Med vakuum, frånvaro av luft (och allting över huvud taget). Två av de tre sätt som värme kan förflytta sig på sker inte alls i vakuum, och det tredje sättet reduceras så mycket som möjligt på annat sätt i termosflaskan. Bara ytterst små mängder värme kan mycket långsamt passera ut ur (eller in i) termosen, främst genom locket.

En termosflaska består av ett hölje som tål att hanteras, och en insats som har vakuum mellan dubbla väggar. Kaffet eller vad det nu är som ska hålla temperaturen hälls ner i utrymmet i insatsen. Vakuumet mellan insatsens inre och yttre vägg gör att det inte finns något material som kan leda bort värmen den vägen, ingen värmeledning som t.ex. när värmen långsamt vandrar in till mitten av maten i ugnen.

Även luft isolerar ganska bra men vakuum är ännu bättre, ingen värmeledning alls. I vakuum blir det heller ingen konvektion, att värme flyttar sig genom att t.ex. uppvärmd luft rör sig till nya ställen i ett rum. Ska luft isolera måste den hållas stilla, som t.ex. luften i en tjock tröja, och det problemet försvinner helt i vakuum.

Det enda sätt som värme kan flytta sig på genom vakuum är som strålningsvärme, och det minskas i en termos genom att insatsen är spegelblank på insidan. En termos kan lika gärna användas för att hålla något kallt som varmt, det som hälls i termosen håller sin temperatur nästan konstant.


Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till apparaturfrågor