Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
Forum
Forum
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
uppfinning, glödlampa  Uppfinning
Glödlampan

Många uppfinnare hade gjort försök med olika typer av glödlampor innan den amerikanske uppfinnaren Thomas Edison och hans team förbättrade den till en kommersiellt fungerande produkt. År 1801 fick den engelske apotekaren Sir Humphry Davy en glödtråd av platina att lysa med elektrisk ström, men tråden brann snabbt upp. Warren de la Rue använde också platina som glödtråd, och lade till att ha den i ett glasrör med vakuum som förlängde livslängden, men konstruktionen var för dyr för allmän användning.

Ett par exemplar av glödlampor som användes i alla fall ett tag skapades av Heinrich Goebel (född Göbel). De var gjorda av parfymflaskor och hade glödtråd av förkolnad bambu, och hängde ett tag 1854 i hans skyltfönster i New York. Från 1850-talet experimenterade också den brittiske kemisten och fysikern Joseph Wilson Swan med glödlampor, så småningom med en liten mängd syre kvar runt glödtråden, och fick patent på sin variant 1878.

Thomas Edison började göra många försök med olika lampkonstruktioner 1878, och på hösten 1879 fick han fram en glödlampa som höll över 13 timmar. Så småningom lyckades han förbättra livslängden till 1200 timmar och fick patent på den konstruktionen 1880. En praktisk egenskap var att glödtråden hade lagom motstånd mot strömmen så att lamporna kunde kopplas var för sig till strömkällan, man behövde inte koppla flera lampor i serie.Tillbaka till listan med uppfinningar/upptäckter