Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
Forum
Forum
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
uppfinning, Internet, World Wide Web  Uppfinning
Internet och webben (World Wide Web)

Före Internet hade ett militärt datornät som hette Arpanet skapats i USA i slutet av 1960-talet. Delar av de idéerna vidareutvecklades sedan till Internet, tillsammans med nya idéer och tjänster. Det första meddelandet på föregångaren Arpanet skickades 1969, när det nätet bara bestod av fyra anslutna datorsystem.

Eftersom datorprotokollen TCP/IP är är centrala för Internet kan man om man vill räkna deras skapare som Internets skapare. TCP/IP skapades av de amerikanska forskarna Vinton Cerf och Robert Kahn som började arbeta fram en första version 1973 och presenterade en forskningsrapport 1974 som beskrev grunderna för funktionen. Först var det bara ett protokoll, TCP, men senare delades det upp i de två TCP och IP. Protokollen beskriver hur informationen som ska överföras skickas som mindre delar, paket, som skickas vidare genom nätet tills de kommer fram till rätt mottagare.

I början var Internet inte lika lättanvänt som idag, det var först senare som World Wide Web, WWW, utvecklades och lades till. Det uppfanns 1989 av den engelska forskaren Tim Berners-Lee vid kärnforskningsinstitutet CERN i Schweiz. Överföringsprotokollet HTTP och sidbeskrivningsspråket HTML för webbsidor började utveckladas 1990, och i augusti 1991 blev det tillgängligt för användning. Gradvis började det användas av fler och fler, och ledde till att allmänheten kunde använda Internet genom att "surfa på webben".Tillbaka till listan med uppfinningar/upptäckter