Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 T-017 Teknik  Apparatur
Varför blir det så långa pauser ibland i TV-intervjuer?

Därför att man använder en satellitlänk i en direktsändning. Detta är ofta det enda rimliga alternativet när man inte kan/hinner ordna en direkt kabelförbindelse. Vid överföring via satellit blir det en extra lång sträcka som signalen färdas på sin väg till målet, vilket tar tid och orsakar en fördröjning.

Radio/TV-signaler färdas med ljushastigheten, strax under 300000 kilometer i sekunden. Vid satellitöverföring skickas signalen upp till en satellit, och sedan därifrån ner igen till mottagaren. Av praktiska skäl har nästan alla kommunikationssatelliter geostationära banor på 36000 kilometers höjd (se "Varför ramlar inte satelliter ner?" i sektionen för naturvetenskap).

Upp till den höjden tar det 0.12 sekunder för signalen att färdas från antennen på jorden, och sedan 0.12 sekunder till när den skickas ner igen, summa ungefär en kvarts sekunds fördröjning. Detta gäller förbindelsen i ena riktningen, tur och retur blir fördröjningen det dubbla, ungefär en halv sekund. Till detta kommer diverse fördröjningar i utrustning som signalen passerar, samt att det nästan alltid är längre än 36000 kilometer till satelliten eftersom man sällan är rakt under den på jordytan.

När hallåmannen i studion avslutar sin fråga och börjar vänta på svaret tar det i bästa fall en kvarts sekund (oftast mer) innan reportern på plats hör det och börjar svara. Därefter tar det lika lång tid till innan svaret börjar komma till studion.


Tillbaka till teknikfrågor
Tillbaka till apparaturfrågor