Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 J-030 Familj, arv  Familj/arv
Ärver min frus barn mig?

När du dör blir det först en bodelning, innan arvet börjar fördelas. I bodelningen får din fru normalt hälften av era sammanlagda tillgångar om inte annat framgår av t.ex. äktenskapsförord, mm. Det som finns kvar på din lott i bodelningen efter din död är det som ska ärvas.

Om du inte har barn på annat håll, så ärver nu din fru dig. Hon får både tillgångar via bodelningen och ett arv. Detta gäller oavsett om du är far till din frus barn eller ej (sedan 1988 får gemensamma barn ändå vänta på sitt arv tills båda föräldrarna dött).

Om du har barn med någon annan än din fru, så ärver nu det eller de barnen dig, och din fru ärver ingenting om inte hennes barn är dina också. Din fru får endast det hon fick genom bodelningen, hela arvet går till dina barn på annat håll. Om din frus barn är dina också, så delas ditt arv upp i lika många delar som du har barn sammanlagt, både med din fru och med andra. De av dina barn som du inte har med din fru ärver nu sina andelar, men andelarna till de barn som är gemensamma med din fru går till frun (sedan 1988 får gemensamma barn vänta på sitt arv tills båda föräldrarna dött).

Vill du att fruns barn ska ärva trots att de inte är dina barn kan du upprätta ett testamente. Har du inga barn på annat håll kan du testamentera allt till fruns barn om du vill, har du egna barn på annat håll kan du testamentera högst hälften till fruns barn.

Tillbaka till juridikfrågor
Tillbaka till familj/arvsfrågor