Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 J-012 Brott, straff  Brott/Straff
När hamnar man i polisens register?

Det regleras i Lag (1998:620) om belastningsregister, och Lag (1998:621) om misstankeregister, som båda trädde i kraft 1:a Januari 2000, samt följdlagstiftning angående detaljerna. Dessutom finns en Polisdatalag (1998:622), som reglerar en grupp kompletterande register: fingeravtrycks- och signalementregister, kriminalunderrättelseregister, DNA-register, spårregister, m.fl. Under en övergångsperiod får äldre register enligt tidigare lagar finnas parallellt.

Det som i dagligt tal oftast menas med polisregister är belastningsregistret. Där registreras uppgifter om alla som dömts för brott, inklusive strafförelägganden för t.ex. fortkörning som utdelats direkt av polisman och accepterats av föraren. Även vissa andra uppgifter registreras, t.ex. om den som belagts med besöksförbud. Uppgifter om domar som lett till fängelse tas bort ur registret 10 år efter frigivningen, uppgifter om domar som lett till böter tas bort efter 5 år. Uppgifterna kan kvarstå längre om samma person begår nya brott.

Misstankeregistret gäller personer som är skäligen misstänkta för brott i brottsbalken eller andra brott som kan ge fängelse, dvs det används i samband med förundersökning. Om förundersökningen eller eventuellt åtal läggs ner skall uppgifterna tas bort ur registret (och om man blir dömd, då läggs en uppgift om detta i stället in i belastningsregistret).

Det särskilda spårregistret innehåller säkrade DNA-spår från brottsplatser där gärningsmannen ej är funnen. Med hjälp av detta register är det möjligt att i framtiden klara upp dessa brott. Uppgifterna i spårregistret får kvarstå i högst 30 år.





Tillbaka till juridikfrågor
Tillbaka till brott/straffrågor