Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 N-045 Geologi  Geologi
Hur gammal är jorden?

Cirka 4,6 miljarder (4600 miljoner) år. Åldersbestämningen är gjord med hjälp av radioaktivt material som påträffats i berggrunden. När radioaktiva ämnen sänder ut sin radioaktivitet omvandlas de långsamt till nya ämnen. Om de nya ämnena också är radioaktiva omvandlas de i sin tur till nya ämnen, och så vidare. Förr eller senare bildas ett stabilt ämne, som inte är radioaktivt.

Hur snabbt radioaktiva ämnen sönderfaller går väldigt olika fort, och anges som ämnets halveringstid. Halveringstiden är hur lång tid det tar innan hälften av ämnet sönderfallit och omvandlats till ett annat ämne. För en del radioaktiva ämnen är halveringstiden bara några sekunder, medan den för andra ämnen är många år. För t.ex. kol-14, som ofta används vid åldersbestämning av arkeologiska fynd, är halveringstiden drygt 5700 år. Kol-14 -metoden fungerar bra för åldersbestämning av organiska föremål som är upp till ungefär 50000 år gamla.

Vissa radioaktiva ämnen har extremt långa halveringstider, till exempel när Rubidium-87 sönderfaller till Strontium-87. Rubidium-Strontium -sönderfallet har en halveringstid på strax under 50 miljarder år. Genom att analysera och jämföra mängderna av Rubidium och Strontium i prover från berggrunden kan de åldersbestämmas, ju äldre materialet är desto mer av Rubidiumet har omvandlats till Strontium.






Tillbaka till naturvetenskapsfrågor
Tillbaka till geologifrågor