Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 J-021 Familj, arv  Familj/arv
Vad är sambolagen och samboavtal?

Sambolagen, lag (1987:232) om sambors gemensamma hem, reglerar vad som händer med den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget, t.ex. möbler, husgeråd och annat i bostaden när ett samboförhållande tar slut. Den gemensamma bostaden och det gemensamma bohaget ska delas lika mellan samborna, oavsett vem som betalade när de köptes. I speciella fall, t.ex. om samboförhållandet varit extremt kort, eller om sambornas ekonomiska ställning är mycket olika, kan en viss anpassning ske så att den ena sambon får behålla mer.

Bostaden/bohaget måste ha införskaffats för gemensamt brukande, medan sådant som den ene hade redan innan förhållandet inte delas. Fritidshus räknas inte som bostad och delas inte. Däremot kan ett fritidshus räknas som den gemensamma bostaden om samborna bosatt sig permanent i det. Bilar, båtar och liknande räknas inte som bohag och delas inte. Om fritidshuset, bilen osv inte bara ägs av den ena sambon, utan betalts av båda, skall de ändå delas av det skälet, utan att det har med sambolagen att göra. Sambolagen reglerar att vissa speciella saker (gemensam bostad/bohag) ska delas även om bara den ena sambon betalt dem.

Undantag görs dels för bohag som bara används av den sambon som äger det, dels för bohag avsett för fritidsändamål. Ett exempel kan vara den ena sambons slipmaskin eller vävstol som bara denne använt. Sådant skall inte delas upp, och den som äger fritids/hobbyutrustning som t.ex. windsurfingbrädor behåller denna även om båda använt den. Pengar, värdepapper och liknande omfattas inte av sambolagen, utan behålls av var och en.

Vilken egendom som skall delas upp kan ytterligare minskas genom s.k. samboavtal mellan samborna. En sorts minimiregel finns också om ena sambon avlidit: den andra sambon har då alltid rätt till egendom värd två basbelopp (om inte egendomen över huvud taget är värd för lite för det). Ett basbelopp, som numera döpts om till prisbasbelopp, är en officiell referenssumma som fastställs varje år. För år 2012 är prisbasbeloppet fastställt till 44000 kronor.

Tillbaka till juridikfrågor
Tillbaka till familj/arvsfrågor