Egen hemsida eller websajt? Sätt en länk till oss!
Egen websajt?
Länka till oss!
faktabanken.nu logo
20 år rosett Veteransajt
 Faktabanken.nu
 har fyllt 20 år
Bredband
Startsidan
 MobilerFrågor och svarDatorer
Naturvetenskap
Teknik
Juridik
Uppfinningar
 SpelSpecialsektionerHobby
Rymdstationen
Solsystemet
Elektronik
Robotar
Trafikmärken
Dataord
Periodiska systemet
Projekt stadsbild
Tågsignaler
Gradbeteckningar
Showen utan slut
 MobiltelefonerSmått och gottDatorspel
Romerska siffror
Synvillor
Geologitidsåldrar
Motståndsfärgkoder
Diamantkvaliteter
Måttenheter
Spelord
Chattförkortningar
Filnamnsändelser
Batterier
Körkortsklasser
Knopfilmer
Runor
E-nummer
Farlighetsnummer
Polisgrader
Elektronik
Om faktabanken.nu
Länkbilder
Annonsering
Om cookies/GDPR
Fakta
 J-015 Brott, straff  Brott/Straff
Är det stöld om man lämnar tillbaka sakerna?

Det är inte stöld om man hela tiden har tänkt använda föremålet och sedan lägga tillbaks det. Ett exempel kan vara en förbipasserande som utan att fråga tar ett verktyg från en byggarbetsplats för att använda det på tomten och sedan lägga tillbaks det. Sådant lånande utan lov är inte stöld, utan egenmäktigt förfarande.

För att det ska vara en stöld måste man ha tagit föremålet "i uppsåt att tillägna sig det", till exempel behålla det eller sälja det. Var det inte så, har man i stället gjort sig skyldig till egenmäktigt förfarande, ett brott med lindrigare straffskala än stöld.

Stöldbrott är dock fullbordade i och med själva stölden. Den som senare ångrar sig och till exempel åker fast när han skall lämna tillbaka stöldgodset kan straffas för stöld, om det är klarlagt att avsikten vid stöldtillfället var att tillägna sig föremålet. Detta trots att han numera, efter ångern, inte längre vill tillägna sig föremålet. (Försöket att återlämna kan möjligen vara en förmildrande omständighet.)

Ett specialfall är bilar och andra motorfordon. Det är vanligt att bilar tjuvkopplas och används av gärningsmannen tillfälligt, för att sedan överges. Det är då inte stöld, men om det är frågan om en bil, motorcykel eller annat motorfordon har man gjort sig skyldig till tillgrepp av fortskaffningsmedel. Detta gäller även om man inte tänkt tillägna sig fordonet. För tillgrepp av fortskaffningsmedel är straffskalan strängare än för egenmäktigt förfarande.

Stöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel och egenmäktigt förfarande regleras i brottsbalkens 8:e kapitel, 1:a, 7:e och 8:e paragraferna.

Tillbaka till juridikfrågor
Tillbaka till brott/straffrågor